Úvod fotogaléria histrória môjho chovu výstavy chovatelia Informácie príspevky odkazy kontakt
 

A bécsi kék
(Blaue Wiener)A bécsi kék eredete


A bécsi kék Ausztriából származik. Johann Constantin Schultz bécs-hetzendorfi nyúlász, az első bécsi nyúltenyésztő egyesület elnöke olyan fajtát akart kitenyészteni, amely szép szőrzete mellett elegendő húst ad.
Fekete belga óriás bakot vitt rá kék féllógófülű és sárga álló-lógú fülű lotharingiai anyanyulakra. Az így kapott nyulakat először 1895-ben, bécsi kék óriás néven állította ki a Praterben, mivel ezek még jóval nagyobbak voltak, mint a mai bécsi kékek (és egyéb jellemzőkben is különböztek). Az eredetileg akár 7 kg-ot is elérő testsúlyt néhány év alatt sikerült közepes szintre csökkenteni. A fajtát ezen a néven 1897-ben ismerték el Ausztriában.
Az első bécsi kék nyulakat 1903-ban exportálták Németországba, Hollandiába és Svájcba. Németországban ma az egyik legelterjedtebb faj.
Külleme


Rendkívül sűrű, fényes szőrzete sötétkék vagy szürke színű, mélyebben valamivel világosabb. A fajta teste zömök és hengeres, izomzata arányos. Feje a testéhez képest nagyméretű, rövid és a homlokrészen széles, a nyaka rövid. Füle jól szőrözött és hosszú (akár a 12,5 cm-t is elérheti), lekerekített véggel. Szeme színe kékesszürke. Lábai rövidek és erősek. A bécsi kék ideális testsúlya 4,25–5,25 kg. Hozama és szépsége miatt kedvelt az európai tenyésztők körében.

 

A legismertebb tenyésztők


Európa élvonalában a német Dr. Wilhelm Hippe áll, aki a 2000 és 2009 közötti kiállításokon 173 pont megszerzésével első helyezett bécsikék-tenyésztő lett. Őt követi Reinhard Menning és Hans Peisskert, Ausztriában pedig Waibl Gerda.
Csehszlovákiába a múlt század 60-as éveiben kezdték behozni a bécsi kék nyulat az NDK-ból. A fajta először az 1968-as prágai kiállításon nyert. Csehországban a 2001–2010-es években főként K. Čadil és M. Kozub nyulai szereztek első helyezést. Szlovákiában 1993. november 27. óta működik a Bécsinyúl-tenyésztők Klubja www.klubvk.szm.skPontozási

Bodovanie v jednotlivých pozíciách wordový dokument

Všeobecné posudzovanie wordový dokument
All rights reserved for Maroš Sládek
created by graphic studio Matej Chrvala © 2014